Susan (Sue) Johnson

Sue Johnson, EdD.  is een van de grondleggers van Emotionally Focused Therapy ofwel EFT. Dr. Johnson is Directeurr van zowel het International Centre for Excellence in Emotionally Focused Therapy (ICEEFT) als van het Couple and Family Institute Inc. in Ottawa. Ze is hoogleraar Klinische Psychologie aan de University of Ottawa en onderzoeker in het Marital & Family Therapy Program aan de Alliant University in San Diego.
Sue Johnson ontving haar doctorale graad voor Counseling en Psychologie aan de the Universiteit van British Columbia in 1984. Ze is geregistreerd psycholoog in de provincie Ontario, Canada en lid van redactieraad van het tijdschrift voor Relatie en gezinstherapie (Marital and Family Therapy), het tijdschrift voor partner en relatietherapie en het tijdschrift voor gezinspsychologie (Family Psychology).

Dr. Johnson kreeg diverse onderscheidingen, in het bijzonder voor haar deskundigheid om Emotionally Focused Therapy te ontwikkelen en haar onmiskenbare bijdrage in het veld van partner-relatietherapie.  Ze heeft veel lof ontvangen voor haar belangrijke bijdrage en ze ontving tientallen eerbewijzen voor haar werk, zoals de Amerikaanse onderscheiding van  the American Association voor Huwelijks en gezinstherapie en de onderzoekonderscheiding en het Research in Family Therapy Award van de American Family Therapy Academy. Ze is staflid van de American Psychological Association.

Wereldwijd traint ze EFT therapeuten en geeft ze consulten aan Veteranen in de V.S., aan Canadese militairen en aan de brandweer van New York City.

Dr. Johnson heeft diverse boeken en artikelen gepubliceerd in het veld van relaties en therapie. Haar meest recente boek is geschreven voor een algemeen publek en is getiteld "Hold Me Tight - Seven Conversations for a Lifetime fo Love". Ze schreef en redigeerde boeken: zoals de basistekst van EFT voor paren (The Practice of Emotionally Focused Couples Therapy: Creating Connection), ‘The Heart of the Matter ‘: over processen van attachment in (echt)paartherapie, een boek over toepassen van EFT bij verschillende trauma’s in echtpaartherapie bij overlevers van trauma en het EFT Werkboek ‘Becoming an EFT Couples Therapist’,