Wij zijn het, niet ik: Voortbouwen op de sociale aard van het menselijk bewustzijn

Menselijke wezens zijn samenwerkingsgezinde primaten, en het lijkt aannemelijk dat menselijke cognitie is ontstaan als verlenging van samenwerking gebaseerd op non-verbaal perspectief nemen. Vanuit dat ontkiemende zaad is menselijke cognitie in twee richtingen gegroeid: een verbonden gevoel van bewustzijn en probleemoplossing. Een probleemoplossingsgerichte instelling van de geest kan het menselijk bewustzijn echter eenvoudig overrompelen, en hedendaagse acceptatie van op mindfulness gebaseerde psychotherapieën zorgen ervoor dat deze twee kenmerken van menselijke cognitie beter in balans kunnen worden gebracht.

In deze lezing zal ik uitleggen hoe het psychologische flexibiliteitsmodel deze balans rationaliseert, en zal ik verkennen wat de balans suggereert voor een transdiagnostische aanpak van menselijk lijden en bloeien, gebruik makend van data uit onderzoek naar Acceptance and Commitment Therapy.


Sleutelwoorden

bewustzijn; psychologische flexibiliteit; mindfulness; Acceptance and
Commitment Therapy

Doelstellingen

Aanwezigen zullen leren:

1. De sociaalcognitieve basis van het menselijk bewustzijn

2. De drie hoofdkenmerken van psychologische flexibiliteit te herkennen

3. Hoe menselijke cognitie samenwerking, perspectief nemen, en probleemoplossing vergroot

4. Hoe hedendaagse acceptatie van op mindfulness gebaseerde psychotherapieën bewustzijn en probleemoplossing in balans houden

 Keynote Steven Hayes