Witte Hoogendijk

Prof.dr. Witte Hoogendijk is afdelingshoofd Psychiatrie van het Erasmus MC te Rotterdam en kernhoogleraar Psychiatrie. Daarnaast is hij voorzitter van de Beroepsbelangen Commissie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en lid van de ZONMW commissie Goed gebruik geneesmiddelen.

Hij is auteur van een groot aantal Internationale wetenschappelijke Psychiatrie, de neurobiologie van stemmingsstoornissen en lichttherapie.

Witte Hoogendijk behaalde zijn medische graad aan het AMC, Universiteit van Amsterdam (1989). Van 1989-1998 kreeg hij als eerste in de psychiatrie een subsidie van NWO om de medische specialisatie in de psychiatrie, inclusief Neurologiejaar in UMC Utrecht (1995), te combineren met zijn onderzoeksopleiding (promotieproject: "Post-mortem veranderingen in een depressie", 1998) aan de Vrije Universiteit medisch centrum (VUmc) Amsterdam.

In 1999 werd hij onderscheiden met de tweejaarlijkse Ramaermedaille voor psychiatrisch onderzoek in Nederland door de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en ontving hij ook de tweejaarlijkse jonge onderzoekersmedaille door de Vereniging voor Biologische Psychiatrie. In hetzelfde jaar werd hij benoemd tot universitair hoofddocent in Biologische Psychiatrie van het VUmc.

In 2001 ontving Witte Hoogendijk van NWO een subsidie als Clinical Research Fellow aan het VUmc, gevolgd door zijn benoeming tot lid van de Gezondheidsraad van Nederland door Hare Majesteit de Koningin (2002-2014). Daarnaast werd hij in 2003 benoemd tot hoogleraar in Biologische Psychiatrie op zowel de faculteit Geneeskunde, afdeling Psychiatrie, als de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen, afdeling Moleculaire Neurobiologie, om translationele onderzoekssamenwerkingen te stimuleren.

Van 2003-2008 was hij co-directeur van het Centrum voor Neurogenomics en Cognitief Onderzoek (CNCR) en van 2003-2010 was hij lid van het bestuur van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA). Ook was hij van 2004-2007 lid van de ZONMW commissie voor post-doctorale onderzoekssubsidies.

Van 2008 tot 2010 was hij lid van de wetenschappelijke adviesraad van de Nederlandse Hersenstichting. De laatste jaren trad hij op in verschillende televisie documentaires over psychiatrie

Tijdens CreatingConnections IV sprak hij over Evolutietherapie,  een poging ons enigszins te bevrijding uit mentale slavernij.

In 2016 was hij keynote spekaer op  the World  Psychiatric Association conference in Cape Town, 2016 
In februari 2017 werd  zijn boek dat hij samen mmet Wilma de Rek: Van Big Bang tot Burn-out gepubliceerd.

Maak nader kennis met Prof.dr. Witte Hoogendijk